Γιώργος Κέντας

Kentas_170Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Δημόσια Διοίκηση.

Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (BAστην Πολιτική Επιστήμη),  Διεθνής Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Kent (ΜΑ στις Διεθνής Σχέσεις) και Πολιτική Επιστήμη στο Vrije Univeriteit Brussel (PhD στην Πολιτική Επιστήμη). Είναι μέλος της Σκανδιναβικής Ένωσης Διεθνών Σπουδών και μέλος της Ομάδας Γεωπολιτικής του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεις. Αποτέλεσε μέλος της Ερευνητικής Ομάδας του EUConsent και του FONET, δύο ερευνητικές ομάδες που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έχει κληθεί από το European Council on Foreign Relations και συνέβαλε στην παραγωγή μιας πανευρωπαϊκής έκθεσης για τη συνεισφορά των κρατών μελών της ΕΕ στις αποστολές της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Υπήρξε μέλος και δίδαξε στην Έδρα Jean Monnet του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η θεωρία της διεθνούς πολιτικής, γεωπολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, η οργάνωση της βίας στο σύστημα διεθνών σχέσεων, η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας και το κυπριακό πρόβλημα. Έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά και έχει γράψει έξι βιβλία. Το τελευταίο του βιβλίο έχει τίτλο «Η ασφάλεια στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού» (Εκδόσεις Λιβάνης, 2013).