Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης

filis_k_170Διορίστηκε το 2004 και παραμένει μέχρι σήμερα Επικεφαλής του Τμήματος Ρωσίας και Ευρασίας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, το οποίο το 2007 μετονομάστηκε σε Κέντρο Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης.

Εκλέχθηκε Ανώτερο Συνεργαζόμενο Μέλος (SAM) στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2007-2009) και παράλληλα υπήρξε Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Σπουδών. Εν συνεχεία, αναλαμβάνει ερευνητής στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2008 – 2010). Σε αυτό το διάστημα ολοκληρώνει κύκλο αναλύσεων και διαλέξεων, με έμφαση στο ρόλο της Ρωσίας στην ΝΑ Ευρώπη, καθώς και γύρω από ζητήματα γεωπολιτικής της ενέργειας. Ενδιάμεσα τοποθετείται Επιστημονικός Διευθυντής στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (2009-2010).

Διετέλεσε υπεύθυνος προγράμματος Jean Monnet για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. (2013 – 2014) και Διευθυντής της Ομάδας Διoίκησης Έργου του Υπουργείου Ενέργειας με έμφαση στην ενεργειακή διπλωματία (2013-2015).

Είναι διαλέκτης της Σχολής Διοίκησης Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού. Συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο με τακτικές παρεμβάσεις, και αρθρογραφεί στην Καθημερινή της Κυριακής. Έχει γράψει μελέτες για τα Υπουργεία Εξωτερικών, Αμύνης, το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού του ΥΠΕΞ, τη ΔΕΠΑ και ξένες κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.

Είναι μέλος του Ελληνοτουρκικό Φόρουμ.